Πως να κάνουμε γλειφιτζούρια. βήμα-βήμα!


Ιδανικό κέρασμα για τα παιδικά πάρτυ, αλλά και μια ωραία ιδέα για αυτοσχέδια μπομπονιέρα.

Υλικά για 20 κομμάτια
200 γρ. γλυκόζη
200 γρ. νερό
χρώµατα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας (προαιρετικά)
500 γρ. ζάχαρη
Συγκεντρώνουμε τα υλικά για τα γλειφιτζούρια.
Ρίχνουµε τη ζάχαρη σε µια βαθιά κατσαρόλα.
Προσθέτουµε το νερό.
Ρίχνουµε και τη γλυκόζη. Αν θέλουµε να φτιάξουµε µονόχρωµα γλειφιτζούρια, προσθέτουµε µαζί και λίγες σταγόνες από το χρώµα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας.
Βάζουµε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και αφήνουµε το µείγµα να βράσει χωρίς να ανακατεύουµε. Αν έχουµε θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής, παρακολουθούµε πότε η θερµοκρασία της καραµέλας θα φτάσει τους 150° C.
Αν δεν έχουµε θερµόµετρο, παίρνουµε µε ένα κουταλάκι πολύ λίγη από την καραµέλα που βράζει και τη ρίχνουµε σε ένα µπολ ή ποτήρι µε κρύο νερό.
Τη µαζεύουµε µε το χέρι και, αν δούµε ότι κρυσταλλώνει και γίνεται αρκετά σκληρή, τότε η καραµέλα είναι έτοιµη, ενώ, αν είναι µαλακή, συνεχίζουµε το βράσιµο. Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουµε την καραµέλα να ηρεµήσει για 1 λεπτό.
Σε µια επιφάνεια σιλικόνης ή λαδόκολλα ρίχνουµε µε µια κουτάλα µικρή ποσότητα από την καραµέλα, η οποία από µόνη της απλώνεται και παίρνει στρογγυλό σχήµα. Το µέγεθος εξαρτάται από την ποσότητα που θα ρίξουµε.
Οσο τα γλειφιτζούρια είναι ακόµη ζεστά, µπορούµε να κολλήσουµε στην επιφάνειά τους καραµελάκια, ζαχαρωµένα λουλούδια κ.ά
Πριν προλάβει να κρυώσει η καραµέλα, πιέζουµε στο κέντρο της καλαµάκια για γλειφιτζούρι.
 
Μπορούµε επίσης να διακοσµήσουµε τα γλειφιτζούρια µε σχέδια φτιαγµένα από αµυγδαλόπαστα. Αν, για παράδειγµα, θέλουµε να φτιάξουµε µποµπονιέρες για βάπτιση, φτιάχνουµε το αρχίγραµµα του ονόµατος του µωρού µε χρωµατιστή αµυγδαλόπαστα και το κολλάµε όσο η καραµέλα είναι ζεστή
Καλύπτουµε µε άλλη µία µικρή ποσότητα καραµέλας, ώστε να εγκλωβίσουµε τηνω αµυγδαλόπαστα µέσα στο γλειφιτζούρι.
Και σε αυτή την περίπτωση τοποθετούµε τα καλαµάκια στο κέντρο των γλειφιτζουριών όσο η καραµέλα είναι ζεστή, πριν προλάβει να στερεοποιηθεί.
Αν θέλουµε να φτιάξουµε χρωµατιστά σχέδια στα γλειφιτζούρια, µπορούµε να µη ρίξουµε εξαρχής χρώµα σε όλη την καραµέλα, αλλά να τη µοιράσουµε, αµέσως µόλις βράσει, σε δύο ή τρία κατσαρολάκια και στο ένα να προσθέσουµε µερικές σταγόνες από το χρώµα της αρεσκείας µας. Το κάνουµε πολύ γρήγορα, γιατί η καραµέλα θα σκληρύνει.
Ετσι, µπορούµε για παράδειγµα να φτιάξουµε κόκκινες γραµµές πάνω σε ένα άχρωµο γλειφιτζούρι, παίρνοντας µια ποσότητα από τη χρωµατιστή καραµέλα και ρίχνοντάς την, µε γρήγορες, νευρικές κινήσεις της κουτάλας πάνω στο γλειφιτζούρι.
Σε µια άλλη δόση καραµέλας µπορούµε να ρίξουµε µπλε χρώµα και να φτιάξουµε µε αυτήν γλειφιτζούρια.
Μπορούµε να τα κάνουµε δίχρωµα, ρίχνοντας προσεκτικά στην περίµετρό τους λίγη καραµέλα άλλου χρώµατος.
Ολοκληρώνουµε το διάκοσµο, πριν στεγνώσει η καραµέλα, µε ένα ζαχαρωτό και το απαραίτητο καλαµάκι.
Αφήνουµε να κρυώσουν καλά και να στεγνώσουν και µε ένα µαχαίρι τα ξεκολλάµε προσεκτικά από τη λαδόκολλα.

Συμβουλές
  1. Καλαµάκια για γλειφιτζούρια θα βρούµε στο Sweet Alchemy και σε ορισµένα µαγαζιά µε πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής. Εναλλακτικά, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε ξύλινα καλαµάκια για σουβλάκι, τα οποία θα κόψουµε στη µέση. Τα τελευταία, όµως, ενδέχεται να µαλακώσουν από την καραµέλα και δεν θα είναι το ίδιο σταθερά.
  2. Για την αµυγδαλόπαστα: Χτυπάµε στο µπλέντερ 40 γρ. φρέσκο χυµό πορτοκαλιού µε 50 γρ. ζάχαρη και 200 γρ. αµυγδαλόσκονη (αν δεν έχουµε έτοιµη, τρίβουµε στο µούλτι 200 γρ. ανάλατα λευκά αµύγδαλα έως ότου γίνουν σκόνη). Σταµατάµε το χτύπηµα όταν σχηµατιστεί µια ενιαία ζύµη. Την αφήνουµε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα και την ανοίγουµε µε τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Κόβουµε µε ένα ή περισσότερα κουπάτ (κόφτης µπισκότων) την αµυγδαλόπαστα σε διάφορα σχέδια και σχήµατα.
  3. Οταν έχει υγρασία στην ατµόσφαιρα, αποφεύγουµε να φτιάξουµε γλειφιτζούρια, γιατί δεν κρυσταλλώνουν όπως πρέπει και κολλάνε.
  4. Αφού κρυώσουν τα γλειφιτζούρια, τα τυλίγουµε µε σελοφάν, το οποίο κλείνουµε, για να µην πάρουν υγρασία.
  5. Αν τα προορίζουµε για µποµπονιέρα, τα τυλίγουµε σε διάφανο σελοφάν, ώστε να διακρίνεται το σχέδιό τους, ή σε τούλι και τα δένουµε µε χρωµατιστά κορδελάκια. Μπορούµε να τα στερεώσουµε όρθια σε ένα κοµµάτι φελιζόλ, το οποίο θα βάλουµε µέσα σε ένα ωραίο κουτί, για να τα µεταφέρουµε στην εκκλησία.
πηγή και φώτο συνταγής από τον sef  του είδους Στέλιο Παρλιάρο



Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ολα καλα με την συνταγη, ομωςτο προβλημα που εχω ειναι οτι κολαει το σελοφαν στο γλειφιτζουρι.Τι κανω λαθος?????
Ο χρήστης Άσπα είπε…
Οπως θα δειτε και στις συμβουλες στο νο3 οταν εχει υγρασια τα γλειφιτζουρια δεν κρυσταλωνουν καλα και κολλάνε...Δεν κανετε λάθος λοιπόν...αν θέλετε αχνιστε τα πριν τα βάλετε στο σελοφαν..Στιγμιαια θα λυθει το πρόβλημα!
Ο χρήστης Ευγενία είπε…
Πώς τα αχνίζουμε?
Ο χρήστης Άσπα είπε…
Καλημέρα σας! ριχνετε απο πάνω ζαχαρη αχνη ή μεσα σε ένα μπολ βάζετε μπόλικη ζάχαρη αχνη βουτάτε μέσα ένα ένα τα γλυφιτζούρια τα τινάζετε κια τυλίγετε!

Printfriendly

Η φωτογραφία μου
Αγαπώ την κουζίνα ! Μαγειρική και ζαχαροπλαστική! Μαγειρεύω με μεράκι και σας προτείνω συνταγές απλές και εύκολες !